Ο λόγος ύπαρξης του παρόντος ιστολογίου βρίσκεται μέσα στα λόγια του Τζόν Σουϊντον, πρώην αρχισυντάκτη των New York Times, για τον ανεξάρτητο Τύπο.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο….

Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο….

Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες».
Πηγή
« Η ανύποτη ιστορία της εργασίας», του Richard O. Bayer, εκδόσεις United Electrical, Radio & Machine Workers of America, NY 1979.

Ότι πιο ενδιαφέρον βρίσκουμε στην μπλογκόσφαιρα θα το μεταφέρουμε εδώ. Αναρτήσεις γεμάτες συμπάθειες και προσωπικές εκτιμήσεις αλλά χωρίς ταμπέλες και πολιτικές σκοπιμότητες.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Γιώργος Παπανδρέου αρχίζει να χάνει τον έλεγχο;


Λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι να ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ τους δικούς υποψήφιους περιφερειάρχες, αλλά αυτό που επικρατεί στην κυβέρνηση και το κόμμα δεν έχει προηγούμενο. Υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και μεγαλοστελέχη έχουν πει “όχι” στον Γ. Παπανδρέου για ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους, αρνούμενοι να υπακούσουν στις εντολές του.
Σε ένα απίστευτο αλισβερίσι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά, απλοί “στρατιώτες” του κόμματος αρνούνται στον στρατηγό” να πάνε στη μάχη. Σε έναν πραγματικό πόλεμο θα έπρεπε να εκτελεστούν άμεσα, στον “πόλεμο” του ΠΑΣΟΚ απλά γίνεται χαμός και στο Μαξίμου επιδίδονται στο γνωστό άθλημα της στρουθοκαμήλου.
Ο πρωθυπουργός διαρρέει ότι είναι εκνευρισμένος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι όλοι είναι στρατιώτες αλλά οι υποψήφιοι με το ζόρι έχουν στυλώσει τα πόδια τους. Μπατζελή, Κατσιφάρας, Μαγκριώτης, Τιμοσίδης, Κουκουλόπουλος και Γκερέκου φαίνεται να πρωτοστατούν σ’ αυτό το ιδιότυπο αντάρτικο που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία με Μπατζελή και Κατσιφάρα για τις περιφέρειες δυτικής Ελλάδας και Στερεάς. Πιθανότατα μέχρι την Κυριακή να πουν τον αναγκαστικό “ναι” και οι υπόλοιποι. Το θέμα, όμως, δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι η εικόνα διάλυσης ενός κόμματος και η αδυναμία διαχείρισής του από τον αρχηγό.
Είναι ότι ο κ. Παπανδρέου δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ, δε μπορεί να τους μαζέψει στο μαντρί. Και οι διαφωνούντες φαίνεται να είναι η αρχή μιας γενικότερης αμφισβήτησης στις επιλογές του Μαξίμου, από την οικονομία και το Μνημόνιο μέχρι τις εκλογές. Μια αμφισβήτηση που σίγουρα θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, οπότε αφού δεν μπορεί να ελέγξει τώρα το κόμμα του ο κ. Παπανδρέου θα το κάνει σε πιο δύσκολες στιγμές;
Μεγάλο ζήτημα είναι επίσης, ότι το κυβερνών κόμμα εμφανίζει εικόνες διάλυσης, στρατός ατάκτων που ο καθένας κάνει ότι θέλει, δεν ακούει κανέναν και έχει σηκώσει το δικό του μπαϊράκι. μικροκομματικά συμφέροντα, τοπικές έριδες, έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού, μισό όραμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κυριαρχούν στο ΠΑΣΟΚ και ακόμη κι αν την Κυριακή ανακοινωθούν ονόματα η ζημιά θα έχει γίνει.
Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι υπάρχει τρικυμία εν κρανίω, έλλειψη συναδελφικότητας, αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να δει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και να βάλει μπροστά στελέχη που θα τα λύσουν.
Ο πράσινος στρατός των ατάκτων είναι χειρότερος και από τα μπουλούκια του παρελθόντος.

Πηγή : Ας μιλήσουμε επιτέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails