Ο λόγος ύπαρξης του παρόντος ιστολογίου βρίσκεται μέσα στα λόγια του Τζόν Σουϊντον, πρώην αρχισυντάκτη των New York Times, για τον ανεξάρτητο Τύπο.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο….

Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο….

Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες».
Πηγή
« Η ανύποτη ιστορία της εργασίας», του Richard O. Bayer, εκδόσεις United Electrical, Radio & Machine Workers of America, NY 1979.

Ότι πιο ενδιαφέρον βρίσκουμε στην μπλογκόσφαιρα θα το μεταφέρουμε εδώ. Αναρτήσεις γεμάτες συμπάθειες και προσωπικές εκτιμήσεις αλλά χωρίς ταμπέλες και πολιτικές σκοπιμότητες.

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται

Παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις σχετικά με το Ιράν και την πιθανολογούμενη επέμβαση, του «χωροφύλακα» της περιοχής Ισραήλ, κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, φυσικά υπό την κάλυψη των παγκόσμιων «χωροφυλάκων» ΗΠΑ.

Στη μνήμη μας έρχεται η επέμβαση του ΝΑΤΟ δηλαδή των ΗΠΑ στην Γιουγκοσλαβία και την «εθνικά» υπερήφανη στάση του Σημίτη. Οι δημοσκοπήσεις έδινα συντριπτικά ποσοστά, κατά της διευκόλυνσης της επέμβασης, μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και καταδίκη αυτής καθαυτής της επέμβασης, αλλά η «εθνικά» δρώσα τότε κυβέρνηση, καταπατώντας το σύνταγμα και αδιαφορώντας για τη θέληση των Ελλήνων, συντάχτηκε με τους «λυτρωτές» των λαών, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.


Το σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι για την διέλευση ξένων στρατευμάτων μέσω της χώρας, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της βουλής. Αυτό δεν έγινε ποτέ.

Η επέμβαση έγινε, με τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

Σήμερα παρακολουθούμε το περίεργο «φλερτ» του Γ.Α.Π με το Ισραήλ καθώς και την κινητικότητα των Ισραηλινών στην Βουλγαρία.

Αν ετοιμάζεται η επέμβαση με χρήση του εναέριου χώρου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας ποια θα είναι η αντίδραση της Ελληνικής (της υπό το ΔΝΤ και ΕΕ) κυβέρνησης; Θα έχουμε ξανά παραβίαση του συντάγματος; Θα αδιαφορήσουν πάλι για τη θέληση του Ελληνικού λαού;

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται εκτός από «κωμωδία» θα είναι και «όνειδος» για τους Έλληνες.

Αλήθεια η παρούσα κυβέρνηση έχοντας στις τάξεις της δύο συνταγματολόγους μέχρι πότε θα παραβιάζει το σύνταγμα;

Θα το ανεχτούμε ξανά;

Το ΠΑΣΟΚ βαρύνεται με μεγάλες «επιτυχίες» στην εξωτερική πολιτική (Ίμια, Οτσαλάν, αναγνώριση ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο και άλλες).

Περιμένουμε με αγωνία τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων στο θέμα αν και λίγο πολύ ξέρουμε ότι θα εξαρτηθούν από το πολιτικό κόστος και όχι από πατριωτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails