Ο λόγος ύπαρξης του παρόντος ιστολογίου βρίσκεται μέσα στα λόγια του Τζόν Σουϊντον, πρώην αρχισυντάκτη των New York Times, για τον ανεξάρτητο Τύπο.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο….

Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο….

Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες».
Πηγή
« Η ανύποτη ιστορία της εργασίας», του Richard O. Bayer, εκδόσεις United Electrical, Radio & Machine Workers of America, NY 1979.

Ότι πιο ενδιαφέρον βρίσκουμε στην μπλογκόσφαιρα θα το μεταφέρουμε εδώ. Αναρτήσεις γεμάτες συμπάθειες και προσωπικές εκτιμήσεις αλλά χωρίς ταμπέλες και πολιτικές σκοπιμότητες.

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Όταν ο λαός βαρεθεί να γιουχάρει και να φασκελώνει, τι θα κάνει μετά;

Η επόμενη ημέρα, γίνεται ολοένα και πιό μαύρη για τους κυβερνώντες (με συγχωρείτε, για τους διακυβερνώντες και ανθύπατους της κυβέρνησης του ΔΝΤ στην χώρα), οι οποίοι άρχισαν ήδη να γεύονται τα "νόμιμα"...
Ενώ στα ΜΜΕ (βλέπε καλοπληρωμένα προπαγανδιστικά όργανα) επικρατεί απόλυτη σιωπή, σχεδόν σε καθημερινή βάση διαρρέονται "επεισόδια" πολιτών εις βάρος πολιτικών... Να το θεωρήσω τυχαίο πως οι διαρροές γίνονται μόνο από το διαδίκτυο και από μη φιλο-κυβερνητικούς χώρους;



Ενώ είναι γενική, πλέον, η εντύπωση πως οι Έλληνες πολιτικοί ζούνε σε άλλο κράτος, οι εξελίξεις -μέσω των συνεχόμενων εκδηλώσεων διαμαρτυριών και γιαουρτωμάτων- δείχνουν να γίνονται αρκετά γρήγορες, αυξάνοντας τους φόβους να περάσουν στο επόμενο στάδιο... Στο εξωτερικό (βλ. Τουρκία) ακόμη και ο τελευταίος πολίτης χλευάζει την Ελληνική Πολιτική, ενώ όλοι απορούν με την υπομονή των πολιτών του χώρου (μην γελιόμαστε, ο Γιώργος Παπανδρέου με την παρέα του έχουν μετατρέψει την χώρα σε χώρο προς ενοικίαση, εύκολο πλουτισμό ή προς αφόδευση κάθε διεθνούς λαμογιού) που αποκαλείται Ελλάδα.
Έτσι, η απορία πλέον γίνεται συγκεκριμένη: πως θα αρχίσει να αντιδράει ο έλληνας πολίτης όταν θα βαρεθεί να φασκελώνει, να γιουχάρει και να γιαουρτώνει όλους αυτούς που τον κλέβουν (για όσο διάστημα θα συνεναινεί η πολιτική σκηνή στο να αποκρύπτονται οι κλέφτες, θα θεωρείται συνένοχη και όχι μόνο ηθικά...) , τον εμπαίζουν και του υποθηκεύουν το μέλλον και την ίδια του την πατρίδα. Πολύ φοβάμαι πως οι επόμενοι τρόποι αντίδρασης δεν θα είναι και τόσο... πολιτισμένοι. Και πολύ φοβάμαι πως η χώρα δεν διαθέτει τόσα ελικόπτερα για να μετακινούνται αυτοί που θα τρώνε τις φάπες...
«Ελλάδα: Οι κυβερνώντες μας στύβουν! Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα του Πρώτου Προγράμματος της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης (ARD) που αφορά την Ελλάδα της κρίσης: «Η ελληνική δημοσιονομική κρίση καταπολεμάται με νέα δάνεια. Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες διερωτώνται, πώς θα αποπληρώσουν όλα αυτά τα χρέη που συσσωρεύονται.»
Στο ρεπορτάζ διαβάζουμε δηλώσεις από εργαζόμενους σε ταβέρνες της Πλάκας, οι οποίοι εκφράζονται κατά των δραστικών περικοπών λέγοντας χαρακτηριστικά «όλοι ενδιαφέρονται για το πώς θα μειωθεί το έλλειμμα, αλλά κανείς για την ανάπτυξη».
«Τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν όλους τους Έλληνες. Ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πραγματικοί υπαίτιοι της κρίσης τη γλίτωσαν για άλλη μια φορά. Αυτό είναι το κλίμα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα: τα σπασμένα καλούνται να τα πληρώσουν εκείνοι που στην πραγματικότητα δεν έχουν άλλα να δώσουν».
Μεταξύ μας, όμως... οι έλληνες πολίτες έχουν να δώσουν πολλά ακόμη... Πολύ σφαλιάρα και πολύ κυνηγητό αναμένεται να πέσει λίαν συντόμως. Και, δυστυχώς, από ολόκληρη την κυβέρνηση, μόνο τον Γιώργο βλέπω να προετοιμάζεται για το επερχόμενο τσουνάμι. Τρέχει, κωπηλατεί, κάνει ποδηλασία, τα λέει με τον Ιερώνυμο (ο οποίος πάντοτε έτρεφε συμπάθεια στους λαθρο-μετανάστες και από ότι φαίνεται και στους λαθρο-κυβερνήτες)... Αν μάθω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει και αναρριχήσεις, τότε θα του δώσω πολλές ελπίδες να διαφύγει και να ζήσει τον "εξωστρακισμό"... Για τους υπόλοιπους, βλέπω να βιώνουν επίπονα τον "εσωστρακισμό" και άλλα πολλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails