Ο λόγος ύπαρξης του παρόντος ιστολογίου βρίσκεται μέσα στα λόγια του Τζόν Σουϊντον, πρώην αρχισυντάκτη των New York Times, για τον ανεξάρτητο Τύπο.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο….

Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο….

Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες».
Πηγή
« Η ανύποτη ιστορία της εργασίας», του Richard O. Bayer, εκδόσεις United Electrical, Radio & Machine Workers of America, NY 1979.

Ότι πιο ενδιαφέρον βρίσκουμε στην μπλογκόσφαιρα θα το μεταφέρουμε εδώ. Αναρτήσεις γεμάτες συμπάθειες και προσωπικές εκτιμήσεις αλλά χωρίς ταμπέλες και πολιτικές σκοπιμότητες.

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Με άδεια των δικαστηρίων τα blogs;

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται λέει να φέρει νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της μπλογκόσφαιρας, με διαβουλεύσεις και όλες αυτές τις γνωστές πολιτικές πομφόλυγες. Προφανώς οι πιέσεις από διάφορες πλευρές είναι πολλές. Το αστείο όμως της υπόθεσης είναι, εκτός των άλλων, ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται να επεμβαίνει η κρατική εξουσία πάνω στις ελεύθερες φωνές των blogs, έτσι όπως τουλάχιστον διαβάζουμε στο πιο πάνω άρθρο.
Κατ’ αρχήν η κυβέρνηση θέλει,...


  • Πρώτον, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα blog, να πηγαίνει ο υποψήφιος blogger στο δικαστήριο και να ζητάει άδεια, κάτι σαν ίδρυση εταιρίας ένα πράμα, λες και η google, η yahoo και η wordpress ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και πρέπει να του ζητήσουμε την άδεια για να ανοίξουμε blog. Αν είναι δυνατόν!! Ποιος τα σκέφτεται αυτά;; Αλήθεια χαρτόσημο στην αίτηση, παράβολα, τήρηση βιβλίων και ΦΠΑ θα έχει το μαγαζί;;
  • Δεύτερον, θέλει λέει να ελέγχει η δικαιοσύνη μόνιμα το κάθε blog. Κάτι σαν να λέμε, «αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους». Λες και η δικαιοσύνη έλυσε τα δικά της προβλήματα και δεν έχει με τι να ασχοληθεί.
  • Τρίτον, οπωσδήποτε θέλει όλα τα blogs να είναι επώνυμα. Η ανωνυμία δεν είναι αποδεκτή, γιατί προφανώς οπλίζει με θάρρος τον ανώνυμο blogger, ο οποίος έτσι γίνεται πιο αιχμηρός και ενοχλητικός για το κατεστημένο.
  • Τέταρτον, θέλει λέει να γνωρίζει η Ελληνική Πολιτεία, το χώρο από τον οποίο εκπέμπει (ραδιοσταθμός είναι;;) ένα blog, προφανώς για να μην κουράζεται η αστυνομία να ψάχνει και
  • Πέμπτον, πρέπει να είναι λέει γνωστό από πριν στο κράτος το περιεχόμενο των πληροφοριών που θα διαχειρίζεται ένα blog. Προφανώς εδώ πρέπει να μοιραστούν τα χωράφια και να μην μπαίνει ο «απρεπής» blogger με ανεξέλεγκτες ειδήσεις και άρθρα στο χώρο που καλύπτουν τα υπεύθυνα, σοβαρά και αντικειμενικά ΜΜΕ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails