Ο λόγος ύπαρξης του παρόντος ιστολογίου βρίσκεται μέσα στα λόγια του Τζόν Σουϊντον, πρώην αρχισυντάκτη των New York Times, για τον ανεξάρτητο Τύπο.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο….

Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο….

Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες».
Πηγή
« Η ανύποτη ιστορία της εργασίας», του Richard O. Bayer, εκδόσεις United Electrical, Radio & Machine Workers of America, NY 1979.

Ότι πιο ενδιαφέρον βρίσκουμε στην μπλογκόσφαιρα θα το μεταφέρουμε εδώ. Αναρτήσεις γεμάτες συμπάθειες και προσωπικές εκτιμήσεις αλλά χωρίς ταμπέλες και πολιτικές σκοπιμότητες.

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ο Γιώργος αποχωρεί με “ελαφρά πηδηματάκια”…;

Βέβαια τα κανονικά "πηδηματάκια" γίνονται επάνω μας…


Ξεκίνησε η μάχη διαδοχής ή μεθοδεύεται διάσωση του Γιώργου (του δικού τους ανθρώπου) δια της εξόδου του από την κυβέρνηση;

Και ξαφνικά, άνοιξε θέμα περιοδεύοντος πρωθυπουργού, που θα ενημερώνεται από έναν υπερυπουργό, ο οποίος ουσιαστικά θα εκτελεί τα χρέη εκείνου που θα λείπει (όχι δηλαδή ότι περιμέναμε να μείνει…). Είναι δεδομένο πλέον πως ο Γιώργος Παπανδρέου ΔΕΝ επιθυμεί να είναι πρωθυπουργός. Το βαρέθηκε το “παιχνίδι” και αποφάσισε να ασχοληθεί με άλλα… Οι κακές γλώσσες όμως λένε πως κατάλαβε ότι αυτό που έρχεται κινείται πιό γρήγορα από τον ίδιο και θα τον προλάβει πριν το… αεροδρόμιο. Άρα, ενστικτωδώς ορμώμενος φροντίζει να “αποχωρήσει” εγκαίρως έτσι ώστε να μπορεί στο μέλλον να ισχυριστεί πως είχε δώσει άλλες οδηγίες, αλλά αυτές δεν εκτελέστηκαν σωστά. Για το ότι ο ίδιος “εκτέλεσε” έναν λαό, φυσικά δεν γίνεται κουβέντα. Μάλιστα, για να ενισχύσει το προφίλ του καλού ηγέτη, εσχάτως άρχισε να μιλάει και για εθνικά θέματα!!!


Θεωρώ πως έχει φοβερή επικοινωνιακή προσέγγιση σε διεθνή θέματα. Αυτό άλλωστε μάθαινε τόσον καιρό και ίσως το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ και οι κερδοσκόποι (βλ. άνοδος spreads) του εξαργυρώσουν την βοήθεια τους με με μια θέση του γ.γ του ΟΗΕ ας πούμε που μπορούν να την δώσουν όπου θέλουν.
Το ερώτημα όμως είναι αν υπάρχει κάποιος πρωθυπουργός Ε.Ε που να επιθυμεί μια θέση τόσο βαρετή που……..

 κυρίως την παίρνουν γεραλέοι και απόμαχοι της πολιτικής… Υπάρχει;
Σίγουρα όχι.
Άρα ο Γιωργάκης έχει καταλάβει ότι οι δυνάμεις του δεν φθάνουν παραπάνω. Φθάνουν μόνο μέχρι εκεί που τον στηρίζουν οι νταβατζοκαναλάρχες με τα παπαγαλάκια τους δηλαδή μέχρι την άνοδο στην εξουσία με την βοήθεια των Καψήδων (εννοώ όλα τα δύστυχα παπαγαλάκια που τώρα πλέον δεν μπορούν να στηρίζουν ΔΝΤ γιατί τους περιμένει γιαούρτι από τους χαμηλοσυνταξιούχους).
Κατάλαβε επίσης ότι οι αγιογραφίες από το ΙΟΒΕ ( βλ. Στουρνάρας που γυρίζει από κανάλι σε κανάλι και αναλύει τα έσοδα που θα έλθουν από τα κλειστά επαγγέλματα) και από τους Financial Times δεν περνούν πλέον, άσε που το διεθνές κεφάλαιο τον θεωρεί άνθρωπο τους στην Αθήνα άρα συνειρμικά δεν είναι ο άνθρωπος μας.
Ποιά Αθήνα, θα μου πει κάποιος όλο στα νησιά είναι…!
Εν κατακλείδι, ο άνθρωπος δεν κάνει για τόσο ψηλά, γι αυτό θέλει να αποχωρήσει και γι αυτό άλλωστε επεκτείνει τις διακοπές του για να μας δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα. Όμως για την θέση του Μπαν Κι Μουν έχει πολύ καιρό ακόμα γιατί είναι το καλοκαίρι του 2011 η λήξη της πρώτης θητείας του (συνήθως ανανεώνεται για μια δεύτερη) άρα θα περάσει από τα στενά του φθινοπώρου όπου στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις θα κάνει τζιζ.
Τότε σε θέλω κάβουρα να περπατείς στα κάρβουνα…

Πηγή : Ας μιλήσουμε επιτέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails